top of page

Spelar du fotboll eller tennis?

 

"All the things I know at the top, I learned at the bottom" - C. Anderson

 

Att inte veta vilken sport man sysslar med kan ju onekligen ställa till det. Vi tar med tennisrack till fotbollsträningen och dubbskor och benskydd till fotbollsträningen. På samma sätt kan det ställa till det att inte ha riktigt klart för sig på vilket sätt man tränar och utbildar sitt djur.

 

Visste du till exempel att 99% av all utbildning av häst från sadeln är vad vi kallar Negativ Förstärkning? Men du och din häst är ju glada när du rider, är det då verkligen negativt? Begreppet negativ förstärkning har ingenting att göra med hur du och din häst känner inför träningen utan innebär bara att för att utbilda hästen lägger vi på något, till exempel ett tryck från skänkel eller bett som vi TAR BORT när hästen gör rätt. Vi tar alltså bort trycket eller det som motiverade hästen att göra det vi ville att den skulle göra. Det är det som är det negativa – vi tar bort någonting. Vid Positiv Förstärkning LÄGGER VI TILL någonting istället, vanligen en belöning i någon form.

 

Varför är detta viktigt? Jo för om du inte vet VAD du håller på med eller borde hålla på med så är risken onekligen stor att du inte gör det på ett optimalt sätt. Vi kanske till och med råkar lära hästen saker vi INTE VILL att den ska göra till exempel stegra sig, bli rädd för saker, gå emot dina hjälper med mera. Du kanske precis håller på att lära hästen att flytta bogen för skänkeln och hästen tar sitt första steg i sidled men du tar inte direkt bort skänkeln utan ber om ett steg till. Då har du precis sagt till hästen ”Nej ett steg i sidled var inte rätt svar” vilket det på den absolut mest grundläggande nivån borde vara. Att vi ska be hästen om flera steg senare är självklart men först måste vi lära hästen konceptet av vad vi vill att den ska göra. Vad vi kallar konceptlektionen eller inlärningsfasen. Det vill säga då vill vi belöna minsta lilla ansträngning den gör i rätt riktning utan krav på någon större finess i utförandet och senare kan vi bygga vidare på det. Du kräver inte av din bebis som kryper runt på golvet att när han väl ställer sig upp ska han direkt ut och springa milen på under 45 minuter. Vi lär hästen eller hunden alfabetet innan vi ber de skriva sitt namn i vacker skrivstil.

 

Med detta i åtanke blir det säkert då uppenbart för de flesta att det därför även är viktigt att hålla all utbildning tydlig, enkel och i rätt ordning. Hästar är smarta djur men de lär sig bäst om man lär de en sak i taget och låter varje övning bygga på föregående. Om du försöker lära hästen att både flytta in rumpan från spåret, behålla bogen på ett andra spår, ge efter för bettet och samla sig och hästen inte kan alla de sakerna separat från varandra så blir det onekligen väldigt svårt för hästen att finna rätt svar och få sin belöning. Att göra en ”sluta” som det hade inneburit tar inte många minuter att lära en häst som redan kan göra alla de där sakerna separat.

 

När vi på SVARTellerVITT Ledarskap utbildar och tränar hundar, hästar och människor följer vi ett system som visat sig fungera optimalt om och om igen. Det fantastiska med ett system är dessutom att när du kommer upp till svårare övningar och något inte fungerar kan du direkt se VAD som inte fungerar, gå tillbaks till den övningen som fokuserar på just det, fixa problemet och sedan kommer den svårare övningen att fungera utmärkt igen. En annan fantastisk aspekt är att oavsett om du eller jag personligen har tränat ett djur till exempel så vet vi precis hur den är tränad, exakt vad den kan och därför också vad vi kan förvänta oss och kräva. Det anser vi vara väldigt rättvist mot djuret och väldigt smidigt för ägaren. Förvirringen blir minimal för båda parter.

 

Att ”veta vilket spel man spelar” och hur det spelas optimalt är något av det vi finner hjälper häst- och hundägare mest. Att INTE veta det skapar oftast frustration, och långsamma eller sporadiska framsteg. När du vet vad du håller på med är det ingen svårighet att lära en häst 12-15 nya övningar och rörelser per vecka.

 

De är smarta nog att lära sig, är du?

 

Johannez Rahm

 

För mer information om vårt utbildningssystem och vad vi kan hjälpa dig med vänligen kontakta oss.

bottom of page