top of page
 

Emmy Assmundsson & Ragazza TL (Halvblod, 9 år) 

 

Bakgrund

 

Emmy kontaktade oss då hon trots lång erfarenhet och grundlig utbildning (Hippolog vid Flyinge) hade en häst hon inte fick rätt på. Hästen var omöjlig att lasta, ville stegra sig hela tiden i ridningen och överreagerade för det mesta. Vi rekommenderade att hon skulle gå igenom vår steg 1 - utbildning för att sedan säkerställa en smidig lastutbildning som avslutning. Nu tävlar Ragge och Emmy i dressyr och Emmy använder mycket av våra koncept och principer i sitt eget arbete med sina elever och kundhästar. 

 

" - Jag upplever att konceptet liknar den utbildningskala som den klassiska skolan representerar: takt- lösgjordhet-stöd-schvung- rakriktning- samling som till sist leder till genomsläpplighet. Dock finns det i denna ”metod” en större tydlighet mellan arbete och belöning för hästen, vilket gör det lättare för hästen att förstå vad som begärs av denna och hur den ska få sin belöning. Hästens utbildning sker först från marken och detta överförs sedan till ridningen. Detta eftersom hästen bör ha respekt & förtroende för sin ryttare redan på marken, vilket leder till respekt/förtroende/säkerhet även i sadel, samt vid lastning. Problematiken för oss vid lastning och som ekipage var brist på respekt och förtroende. Hästen har mycket temperament, var outbildad med mycket nerv/starkt flyktbeteende, vilket kan leda till problematik vid inlärning hos hästen, då denna är mer stressad över situationen. Genom denna metod av utbildning får man en avspänd och lösgjord häst både psykiskt och fysiskt. Detta i sin tur gör hästen mottaglig för inlärning." 

Referenser

 

Marie Hall & Eko Miramar (Engelskt fullblod, 8 år)

 

Bakgrund: 

 

Marie kontaktade oss då hon hade problem med att lasta sitt fullblod, Eko. Då Eko inte hade gått att lasta på flera år föreslog vi att Marie och Eko tillsammans skulle gå igenom vår Steg 1 - utbildning innan vi lastutbildade Eko. På så sätt skulle de få en väl fungerande kommunikation och lägga lite grunder på Eko och lastutbildningen skulle garanterat gå smidigt. De gick tillsammans igenom alla våra 3 steg och nedan följer Maries egna tankar om utbildningen och resultaten. 

 

" - Jag kan rekommendera detta sätt att utbilda häst till 100%! Oavsett vilken typ av problem man har så försvinner de automatiskt när man tar hästen genom utbildningsstegen. Jag började med en totalt omöjlig häst och hade till slut en häst som självmant gick in i transporten och i princip somnade där inne! Upplägget med utbildning från marken och sedan från sadeln gör att hästen verkligen förstår vad man menar och gör det med glädje. Oavsett inriktning anser jag att detta är helt klart den bästa metoden för att utbilda en häst och ryttare. Det är enkelt, tydligt och rättvist för hästen.

 

- Jag hade först bara tänkt att gå steg 1 men det slutade med att jag gick alla 3 stegen! Vill man rida dressyr kommer man långt fort och i hoppningen blev min häst så vändbar att till och med hoppryttarna och tränaren blev imponerad. Denna träning gör hästarna lugna, trevliga och framför allt säkra. Så, det var mycket välinvesterade pengar och tid! Idag skulle jag aldrig kunna tänka mig att utbilda en häst på något annat sätt än med denna metod."

 

 

Katharina Kiy & Prinsess (American Paint horse, 5 år)

 

Bakgrund

 

Katharina kontaktade oss i samband med en demo & föreläsning vi skulle göra. Hon hade ett sto på 5 år som hon inte kunde rida utan fara för sitt eget liv. Hon försökte på olika sätt att bli av med Katharina, det kunde vara mot träd eller staket, allt för att slippa gå fram och Katharina kände sig inte längre säker med henne. Vi demonstrerade under cirka 2 timmar hur man lägger en ny grund på en häst och fick henne att gå fram i alla gångarter både från marken och i sadeln utan komplikationer. Som vid all vår utbildning adresserade vi inte ens problemen utan problemen försvann under utbildningens gång. 

 

" - Demon var superbra och väldigt lärorik. Jag fick helt nya tankar kring hästars beteende och hur jag skulle hantera Princess. Jag är nu en bättre ledare till min häst och framförallt är jag inte längre rädd för att rida henne! Demon visade mig hur enkelt det kan vara med hästar om man bara förstår deras beteende, hur de lär sig saker och hanterar dom utifrån den kunskapen. Jag kommer aldrig att sälja den här hästen!"

 

 

Terese Compier & Wide (Arabiskt fullblod, 4 år)

 

Bakgrund: 

 

Terese kontaktade oss för att hon skulle rida in sin arab och trots att hon hade ridit in flera hästar tidigare och tävlade i Endurance så kändes det inte bra med Wide. Han sparkade och bet efter människor och var en risk både för sig själv och omgivningen. Han hade också den intressanta egenskapen att han "skrek" vid varierande aktiviteter. Vi gjorde steg 1 med Terese samt 3-4 extra övningar som är specifika för inridning och nedan följer hennes egna tankar om resultatet och vägen dit. 

 

" - Jag har alltid gillat "problemhästar" eller "missförstådda" hästar och när jag flyttade ner till Skåne så hittade jag givetvis en sådan. Han sparkade och högg efter människor, han var inte inriden, han var väldigt dominant och på gränsen till farlig i vissa situationer. Jag insåg snabbt att jag inte skulle kunna rida in honom själv så jag kontaktade Johannez för att få hjälp. Efter första lektionen tyckte jag att metoderna var lite annorlunda från vad jag var van vid men jag gjorde mina läxor och resultaten av en trevlig och lyhörd häst kom blixtsnabbt! När jag efter bara 2 lektioner skulle sitta på hästen med sadel blev jag chockad! På vår första ridtur kunde jag rida utan ledare i alla gångarter på långa tyglar på en häst som tidigare skrek när man kom i närheten av honom med en sadel. En häst som sparkade och gjorde utfall. Johannez hjälpte mig att se och förstå hur jag skulle förutse och hantera farliga situationer, hur jag skulle få en rak och tydlig kommunikation med min häst på ett sätt som hästen förstår.

 

Nu har jag en häst som är otroligt fin! Han är lyhörd, lättriden, positiv och min bästa vän. Han skulle nog göra vad som helst för mig, för nu är det JAG som leder. 

 

När hästen gör allt för dig, när den väntar på dina kommandon och inte fattar massa egna beslut, när du står och löslongerar hästen och folk bara tittar med öppen mun, när din veterinär säger att han aldrig har sett någon som har så bra kontakt med sin häst. Då kommer du precis som jag vara otroligt glad att du hittade Johannez och denna utbildningsmetod."

 

 

Johannez Rahm (Utbildat ett 100-tal hästar genom denna metod)

 

Det kan ju verkat lite knepigt att sätta sig själv som referens men i slutändan är det jag som har utbildat flest hästar genom denna metod i Sverige (så vitt jag vet) så därför kände jag att det var lämpligt att infoga mina egna tankar och erfarenheter så här långt. 

 

" - Jag tog upp ridningen i vuxen ålder i ett försök att bota de rädslor jag kände inför dessa djur. Min far hade både ridhästar och travhästar när jag var liten och av någon anledning så var de på min topplista över läskiga saker i världen. När jag landade i "ridvärlden" slogs jag av hur godtycklig och opedagogisk mycket av den utbildning som fanns att tillgå var. Det fanns sällan vetenskapliga belägg för varför man gjorde si eller varför man gjorde så. "Erfarenhet" var viktigare än struktur och fakta, "känsla" var det proffsen hade, men erfarenhet av vad? Och känsla för vad? I början åkte jag faktiskt på rätt mycket stryk. Jag knäckte revben, fick hjärnskakningar trots den gudomliga hjälmen, blev biten, sparkad och ja helt ärligt började jag ifrågasätta om det här med hästar verkligen var en så himla bra och genomtänkt idé. Hade alla det så här? Det kändes som att mångas ambition med en ridtur var att överleva och inte att UPPLEVA!

 

När jag för sista gången låg med ansiktet nedtryckt i gruset och i ögonvrån såg min häst bocka iväg, väsandes till räddningstjänsten i telefon " - jag tror jag har brutit ryggen, snälla kom NU" så insåg jag att det måste finnas en bättre väg. Det kunde inte vara rimligt att detta skulle vara NORMALT! 

 

Jag hade både motorcykelkort och fallskärmscertifikat och det kändes som rena pensionärshobbyn i jämförelse med detta. Där fick man i alla fall lära sig hur man skulle överleva. Här sa folk runt om kring mig saker som " - man är ingen riktig ryttare förrän man ramlat av 100 gånger". Precis som att det skulle finnas en vetenskaplig korrelation mellan hur många gånger rumpan träffar marken och hur duktig man var. 

 

Jag hade sysslat med utbildning i hela mitt liv och utöver utbildning av människor så hade jag även utbildat hundar och jobbat med lejon i Afrika så jag kunde rätt snabbt se likheter i hur de svarar på stimuli men också uppenbara skillnader gentemot hur man utbildar en hund och hur man utbildar en häst. En uppenbar skillnad är att man sällan rider en hund och i ridningen begränsas möjligheter som man har när man är på marken och riskerna ökar dramatiskt.

 

Jag insåg att jag behövde mentorer och precis som i alla verksamheter behövde man ett system, ett system för hästen och ett system för ryttaren. Inte använde min körlärare "känsla och erfarenhet" när han skulle lära mig att köra bil! Han gjorde exakt samma sak med mig som han redan hade gjort med 2000 andra elever med ungefär samma resultat beroende på vår individuella talang eller brist på den samma. Och deras mått av framgång mättes inte i hur många gånger de hade frontalkrockat med en lastbil...

 

Jag fann vad jag letade efter och det är vad vi jobbar utifrån idag. Vi har tagit ett 100-tal hästar igenom det här systemet i Sverige och tusentals för att inte säga hundratusentals hästar världen över och med samma resultat gång på gång. Hästarna lär sig superfort, ägarna lär sig lite långsammare, heta hästar blir svalare, kalla hästar blir varmare, problem försvinner utan att vi ens behöver addressera dem och hästarna får en fantastisk grund som håller de säkra och alltid införstådda med hur de ska göra för att få sin belöning. Ägarna slutar vara tjatiga eller barbarer och lär sig hur och när de ska belöna hästen, hur de ska utbilda den på ett sätt som garanterar att den förstår och oftast blir den före detta "problemhästen" en häst som ägarna aldrig vill sälja. 

 

Vår erfarenhet så här långt är att det finns inga problemhästar. Det finns bara väldigt många hästar med för dålig grundutbildning och många ryttare som inte förstår hur hästar lär sig och hur de ska belönas för sina ansträngningar. Den kombinationen är det som i slutändan blir ett problem. 

 

Än så länge har vi inte funnit en enda häst som inte har lärt sig vad den ska under utbildningen och inte en enda häst som inte har reagerat inom ramen för vad vi förväntar oss under utbildningen. 

 

Efter det uttalandet ser jag fram emot ännu fler ekipage med ännu svårare problem än de vi har mött än så länge. Det finns alltid någon som vill sätta en på plats ;) 

 

PS. Vi har inget emot talangfulla, lättlärda och snälla hästar så de ekipagen är givetvis också välkomna ;) DS. 

 

 

 

 

 

Tittie Thomasson & Zlatan (Fjordingkorsning, 5 år)

 

Bakgrund: 

 

Tittie kontaktade mig dels först för att delta i en demo & föreläsning och efter att ha deltagit i en sådan valde hon att vi skulle rida in hennes ponny samtidigt som hon gick steg 1 med honom. Det gick kanonbra, han var lättlärd och gick från relativt överkänslig och reaktiv till lugn och läraktig väldigt fort. Han kunde knappast ha fått en bättre start på sin karriär som ridhäst med Tittie i sadeln och vår metod som fundament. 

 

" - Det är lätt att bli lite fyrkantig när det kommer till något nytt och oftast skapar vi oss en uppfattning utan att ens ha provat på, särskilt vi hästmänniskor... Jag är uppväxt med det "engelska" ridsättet och för mig har det varit det "rätta" sättet att rida/hantera hästar på, jag har heller aldrig varit särskilt intresserad av att prova något annat. Så när jag gick på Johannez demo/föreläsning var det mest av ren nyfikenhet efter att ha läst hans egna lovord om hur bra det var! Mina förhoppningar om det var dock inte lika höga. Men jag gick där ifrån med ett helt annat synsätt på hästar och allt runt omkring dessa! 

 

- Jag bestämde mig snabbt för att han skulle få hjälpa mig att rida in min ponny. Nu har jag gått första steget i hans utbildning, ridit in min ponny enligt denna metod och har fått en enormt trevlig men framförallt säker häst och detta på bara några lektioner! Jag som ryttare har fått mycket bättre balans och en helt annan relation till min häst och rekommenderar verkligen andra att prova! Att prova något nytt är både nyttigt och lärorikt, och det ena behöver aldrig utesluta det andra! Ni kommer inte gå därifrån missnöjda!

 

 

bottom of page