Effektiv kommunikation
"The way we communicate with others and ourselves ultimately determines the quality of our lives"
- A. Robbins
Varje dag, dygnet runt, kommunicerar vi. När vi inte kommunicerar med andra människor kanske vi kommunicerar med våra djur och till och med när vi är alldeles alldeles ensamma kommunicerar vi, med oss själva. Vår kommunikation består då av vad vi kallar tankar, en tyst inre dialog. Vår förmåga att kommunicera påverkar därför allting, inte bara runt omkring oss, men i slutändan till och med oss själva.
Det finns mycket att säga om kommunikation men det vi ska beröra nu handlar om tydlighet det vill säga att vara effektiv i sin kommunikation. Det absolut vanligaste problemet vi ser oavsett om det gäller kommunikation mellan människa-människa, människa-häst eller människa-hund är otydlighet. Djur är otroligt tydliga i sin kommunikation sinsemellan. De tjatar aldrig och kommunicerar sällan något de inte ämnar genomdriva, så vi har en tendens att förvirra dem då vi gärna både är otydliga och tjatiga tills bägaren runnit över och vi överreagerar vilket i stället skrämmer dem.
När vi inte är överreagerande barbarer så är vi ofta otydliga upprepningsmonster. Vi säger ”sitt” sju gånger till vår hund och undrar varför han inte satte sig direkt när vi sa det. Hur ska han kunna veta vilket sitt som är det som gäller om det var okej att sätta sig efter fyra upprepningar senast? Då kanske det är okej med 5 idag? Vi ropar ”hiiiiiiiit” när hunden är på väg i full karriär över ett fält efter en hare. Onekligen måste ”hit” betyda ”spring så långt du orkar så ses vi till middagen ikväll”. Vi vill ena stunden att hästen ska ge efter för bettet men i andra stunden stoppar vi honom med båda tyglarna och släpper efter när han fortfarande inte har gett, vad har vi precis lärt honom då? Vi gör små saker hela tiden som vi oftast är omedvetna om men som ”utbildar” våra djur och omgivning kring hur de ska agera runt oss och sen blir vi frustrerade när de faktiskt gör det vi har lärt dem.
Det kanske svåraste att inse som djurägare och som människa är att vårt djur och vår omgivning är en spegling av oss själva. De avslöjar alla våra styrkor men även våra svagheter, vår inkonsekvens. Det krävs en brutal självinsikt för att våga titta sig i spegeln och säga ”där är mitt problem, där är min lösning”. Folk förvånas ofta över hur när man lånar deras till synes oregerliga hund eller häst och redan efter ett par minuters träning får ett helt annat resultat än de själva får. Detta är inget annat än resultatet av effektivare kommunikation. Tydlighet. Det är så inprogrammerat i djur att för att överleva måste man snabbt läsa av och förstå den som står framför en. Är det en fiende? Är det en potentiell partner? Är det någon jag kan driva med? Om ett djur inte läser den första signalen, en morrning, bakåtstrukna öron eller ett sänkt huvud, så kommer en direkt konsekvens, en tydligare signal som säger ”Du, jag sa åt dig men du lyssnade inte, nästa gång kommer du att lyssna.”
Det som ställer till det för oss är att vi lägger in känslor i kommunikationen. Vi älskar lilla Rufus så vi inte vill att han ska bli ledsen så därför är det okej att han springer efter harar lite då och då eller morrar lite åt grannhunden på promenaden. Djur gör inte det. De kan gå från vitt till svart till vitt igen på millisekunder. Med det menar jag att de bara driver igenom sin sak och sen är allt frid och fröjd igen, no hard feelings.
Därför försöker jag förklara för människor att om man verkligen älskar någon vill man deras bästa på lång sikt även om det på kort sikt kan innebära ett mindre obehag. Våra tonåringar vill helst ligga på soffan och kolla på TV men vår roll som föräldrar är att sparka dem i häcken och se till så att de kommer upp och får sina läxor gjorda. Det är inte vad de helst vill och inte vad vi helst vill men på lång sikt är det vad som kommer innebära något positivt för dem.
Man kan skriva en hel bok om kommunikation och många har redan skrivits, detta är bara en liten påminnelse om att HUR och VAD vi kommunicerar påverkar allting runt omkring oss. Även när vi INTE kommunicerar så kommunicerar vi. Att hålla inne med ett kommando man inte kan genomdriva är bland det viktigaste man någonsin kommer att lära sig om man vill träna djur då de lär sig dygnet runt, hela tiden, av vad vi gör och vad vi inte gör. Precis som människorna runt omkring oss. Säg vad du menar och mena vad du säger.
Så älskar du verkligen dina djur, älskar du verkligen människorna runt omkring dig så var en tydlig ledare. Var den klippa de kan luta sig mot i den storm vi kallar livet.
Johannez Rahm